26. maj – Odobreno korištenje revolucionarnog lijeka protiv raka – SAD

0
366

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) po prvi put je odobrila liječenje zloćudnih tumora samo jednim lijekom za veći broj organa, nezavisno o njihovom izvoru.
Ovo je prvi put da će se u liječenju raka koristiti samo jedan lijek za liječenje većeg broja organa, uz uslove da tumori imaju odgovarajuće genske biomarkere poznate kao MSI-H i dMMR. Ovi biomarkeri najčešći su u karcinomima rektuma i debelog crijeva, endometrijuma i gastrointestinalnim tumorima, međutim, mogu biti prisutni i kod raka dojke, prostate, prostate, štitne žlijezde itd.
Izvršni direktor kancelarije za hematologiju i onkologiju FDA-e prof. Richard Pazdur je izjavio – FDA je do sada odobravala liječenje raka na temelju lokacije na kojoj je započeo. Sada smo odobrili lijek na temelju biomarkera tumora, bez obzira na njegov izvor .
Iz FDA-e su objavili da je u testiranjima lijeka učestvovalo 149 pacijenata, a 39,6 posto ih je potpuno ili djelimično reagovalo na lijek. Za njih 78 posto pozitivni učinci lijeka su djelovali šest mjeseci ili duže.