26. maj – Prijave roditelja koji odbiju vakcinisati dijete – Njemačka

0
342

Njemačka je usvojila zakon kojim će dječiji vrtići morati obavijestiti vlasti ukoliko roditelji ne dostave dokument od ljekara o vakcinaciji djeteta. Roditelji koji se ogluše o ovom ljekarskom savjetu moraće u skladu sa zakonom platiti kaznu od 2.500 eura.
Pravila o vakcinaciji su pooštrena širom Evrope jer je, po podacima Evropskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), zbog sve manje vakcinacije porastao broj oboljelih od boginja, vodenih kozica i zaušnjaka.
– Niko ne može ostati ravnodušan na činjenicu da u današnjem svijetu ljudi još umiru od posljedica boginja. Upravo zato pooštravamo pravila o vakcinaciji – rekao je njemački ministar zdravlja Hermann Groehe.
Sve češće izbjegavanje vakcinacije djece postalo je globalni zdravstveni problem. Stručnjaci kažu da je jedan od razloga to što se brojni roditelji plaše potencijalnih nuspojava, a i neki ljekari nisu skloni vakcinaciji.
U deset evropskih zemalja broj slučajeva oboljelih od boginja, koje mogu prouzrokovati encefalitis i sljepilo, udvostručen je u prva dva mjeseca 2017. u odnosu na prethodne godine, podaci su koje je prošli mjesec iznio ECDC.