23. jul – Zemlje srednje i istočne Evrope zajedno protiv raka – Hrvatska

0
314

Na poziv Koalicije udruženja u zdravstvu (KUZ) u Opatiji je prvi put održan sastanak za združenu akciju onkoloških udruženja pacijenata iz srednje i istočne Evrope, na kojem su bili predstavnici onkoloških udruženja iz Albanije, Makedonije, Rumunije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.
Svrha sastanka je poboljšati onkološku zaštitu u zemljama srednje i istočne Evrope, povećati dostupnost onkološke i inovativne terapije u onkologiji i razviti sistem sveobuhvatne zaštite za onkološke pacijente i članove njihovih porodica.
Budući da je u tih deset zemalja smrtnost od zloćudnih bolesti u stalnom porastu, predstavnici onkoloških udruženja su istakli da su te bolesti vodeći javno-zdravstveni problem.
Jedan od glavnih razloga visoke smrtnosti je premalo ulaganje u onkologiju. Hrvatska i Mađarska u Evropi imaju najvišu stopu smrtnosti, koja najviše raste u zemljama sa nižom stopom razvoja i BDP-om, kao što su Rumunija, Hrvatska, Litvanija, Bugarska, Latvija, Poljska i Estonija.
– Uprkos tome što je sama pojava raka u zemljama zapadne i sjeverne Evrope viša, namjera sastanka je razmjena iskustava i najboljih zagovaračkih praksi u smanjenju broja oboljelih i umrlih od raka i da se razviju zajednički zagovarački projekti među zemljama iz regiona i na nivou regije, jer se nijedna evropska zemlja protiv raka ne može boriti sama – rekao je predsjednik Koalicije udruženja u zdravstvu Ivica Belina, glavni organizator sastanka u Opatiji.
Predstavnici medicinske struke, tj. savjetodavnog tijela CEOC kongresa složili su se sa zaključcima udruženja pacijenata, a posebno su istakli važnost registara za rak koje većina zemalja srednje i istočne Evrope nema.
Među zaključcima je i potreba ranog otkrivanja bolesti i racionalni pristup dijagnostici i blagovremeni početak liječenja.