25. jul – Javno zdravstvo treba sanirati sa 200 miliona eura – Slovenija

0
306

Zbog rastućih gubitaka u zdravstvu Sloveniju ove godine očekuje sanacija javnih zdravstvenih ustanova, o čemu uskoro odluku treba da donese vlada premijera Mira Cerara.
Računa se da javni zdravstveni sistem potražuje novih 200 miliona eura, pa će vlada o tome odlučivati na jednoj od svojih zadnjih sjednica pred odlazak na kolektivni odmor. Bolnice u Sloveniji ove godine bilježe mnogo veće gubitke u odnosu na prethodne godine, pa se po tvrdnjama opozicije u vladinim krugovima razmišlja čak i o privatizaciji pojedinih nerentabilnih ustanova, ali je to teško očekivati u zadnjoj godini mandata sadašnje vlade.
Riječ je o sistemskom problemu jer Slovenija izdvaja premalo novaca u zdravstveni sistem, a vlade se ne usuđuju radikalnije da povećaju stope doprinosa. U odnosu na razvijene zemlje Slovenija za zdravstvo izdvaja manje po glavi stanovnika, pa statistički na stanovnika godišnje izdvaja manje od dvije hiljade eura, dok susjedna im Austrija izdvaja 3789, Njemačka 4003 eura, dok je prosjek u Evropskoj uniji 2781 eura.
Ukoliko se vlada odluči za sanaciju zdravstvenog sistema, to će biti treća takva sanacija Slovenije kao samostalne države i najveća do sada. Apsurdno da uz gubitke većine bolnica sa visokim profitom posluju osiguravajuća društva privatnih osnivača koja nude polise dodatnog zdravstvenog osiguranja. Tako je prošle godine osiguravajuće društvo Vzajemna imala dobit od 1,6 miliona eura, Triglav 1,2 miliona, a Adriatic Slovenica čak 11,9 miliona.