22. jul – Novi model nabavke ljekova – Srbija

0
231

Uprkos procjeni Svjetske banke da bi promjena tenderske procedure donijela uštede od čak 50 miliona eura godišnje, struka je podijeljena u vezi sa ovom sugestijom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećava da se preporuka neće usvajati preko noći.
Prema modelu koji je Srbiji sugerisala Svjetska banka, na tenderu bi pobjeđivala farmaceutska kompanija koja ponudi najnižu cijenu za takozvani INN lijek. Tako se nazivaju generički medikamenti, takozvane paralele, kojima je cijena na tržištu pala, jer su već dugo u primjeni i nisu više pod patentnom zaštitom fabrike koja ih je originalno proizvela.
Prema studiji Svjetske banke iz 2014. godine, Srbija bi prelaskom na ovakav model uštedjela 50 miliona eura godišnje.
Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je izjavio da nadležni ovu sugestiju neće donijeti preko noći, ali da će u praksi biti primijenjeno ono što bude povoljnije po državu. Lončar je poručio da će ljekovi koji prođu na tenderu biti istog hemijskog sastava kao i oni koji su sada na pozitivnoj listi ljekova, jedino će se razlikovati po nazivu.
Na nedavno održanom stručnom skupu, na kome su učestvovali specijalisti različitih grana medicine i proizvođači ljekova, čula su se i mišljenja da bi prognozirane uštede bile kratkoročne, jer bi se ono što se uštedi propisujući najjeftiniji lijek za sve koji, npr. imaju visok pritisak, moglo vratiti kao finansiranje liječenja komplikacija i posljedica takvih terapija.