23. novembar – Smijenjena cijela uprava zavoda za djecu sa smetnjama – BiH

0
277

Šokantne snimke tretmana djece s mentalnim poteškoćama u specijaliziranoj ustanovi u Pazariću kod Sarajeva su rezultirale odlukom o smjeni direktora i članova upravnog i nadzornog odbora te ustanove, no ombudsmani za ljudska prava BiH upozorili su da je ovaj slučaj tek vrh ledenog brijega jer je slično stanje u svim takvim ustanovama u državi.

Vlada Federacije BiH je donijela odluka o smjeni Redžepa Salića, direktora Zavoda za zaštitu o mentalno invalidnoj djeci i omladini u Pazariću, a smijenjeno je i pet članova upravnog te tri člana nadzornog odbora, koji su ranije imenovani na osnovu stranačke pripadnosti. Vlada je donijela i odluku o vanrednm inspekcijskom nadzoru u zavodu u Pazariću, a tamo je tokom dana provjere započelo i tužiteljstvo Sarajevske županije.

Istraga i smjene uslijedili su nakon što je zastupnica u parlamentu Federacije BiH Sabina Čudić ranije ove nedelje objavila snimke na kojima se vidi kako su štićenici smješteni u zavod u Pazariću izvrgnuti nehumanom tretmanu, a neki od njih vezani za radijatore ili krevete na kojima su prljavi madraci i posteljina.