23. oktobar – Zagađenje vazduha košta Evropu 166 milijardi eura godišnje

0
91

Zagađenje vazduha košta Evropu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvještaju  u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog zagađenja u 432 evropska grada.

Ovaj izvještaj, koji je izradila organizacija CE Delft za Evropsku alijansu za javno zdravlje (EPHA), nevladinu platformu sa sjedištem u Briselu, proučava 432 grada u 27 zemalja Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Švajcarske.

Studija upoređuje tri glavna razloga zagađenja vazduha – čestice, ugljen dioksid i ozon, te njihove troškove povezane s liječenjem, smanjenjem životnog vijeka ili bolestima poput teškog hroničnog bronhitisa i slično.

London predvodi gradove s najvišim troškovima povezanim sa zagađenjem (11.4 milijardi eura), ispred Bukurešta i Berlina, dok je Pariz na sedmom mjestu.

– Naše istraživanje otkriva koliko je otrovni vazduh štetan za zdravlje, ali i koliko značajnih nejednakosti postoji između različitih evropskih zemalja – kazao je generalni sekretar EPHA-e Sascha Marschang, koji je dodao da “situaciju mogu poboljšati politike javnog prevoza, a gradovi mogu smanjiti troškove potstičući mobilnost koja ne zagađuje okolinu”.

Zagađenje vazduha odgovorno je za 480.000 preranih smrtnih slučajeva u Evropi, istakla je Evropska agencija za okolinu (EEA), a te brojke bi mogle biti samo veće.