24. jul – Opet uvode restriktivne mjere – Španija

0
109

Lokalne vlasti nekoliko španskih regiona uvele su nove restriktivne mjere u namjeri da zaustave novi talas širenja koronavirusa.

Epidemija u Španiji je usporena u junu, a potom je ukinuto vanredno stanje, ali od tada su buknule infekcije u 280 klastera, sa Katalonijom koja bilježi najveći broj novooboljelih, prenosi britanski Gardijan.

Ministarstvo zdravlja objavilo da je u poslednja 24 sata u Španiji evidentirano 2.615 novih slučaja Covida 19, što je 20 puta više u poređenju sa junskim dnevnim prosjekom od 132 nova pacijenta. Samo u Kataloniji je dijagnostikovano oko 8.000 novih slučaja u poslednjih 14 dana, a u cijeloj zemlji duplo više – 16.410. U gradiću Totana u pokrajini Mursiji na jugoistoku Španije, 30 hiljada ljudi je u izolaciji nakon što je 55 testirano pozitivno poslije posjete jednom noćnom klubu.

Na Kanarskim ostrvima u toku je prilično šokantna kampanja u okviru koje se emituje spot koji prikazuje porodično slavlje koje se pretvara u košmarnu katastrofu, uz poruku „Obično porodično okupljanje može vas odvesti u 40-dnevnu komu ili u smrt“.

Ukoliko se epidemija uskoro ne stavi pod kontrolu, španski turistički sektor koji sa 12 odsto učestvuje u ekonomiji ove zemlje, mogao bi uskoro da se nađe u potpunom kolapsu.