25. april -Bijela kuća traži reformu UN – SAD

0
266

Predsjednik SAD-a Donald Tramp izjavio je da SAD nose nefer teret po pitanju koštanja Ujedinjenih nacija, ali da ukoliko svjetska organizacija reformiše način na koji radi, ta investicija bi mogla da bude isplativa.
Tramp, koji je učestalo kritikovao cijenu koju Sjedinjene Države plaćaju kako bi podržavale UN, predstavio je svoju zabrinutost direktno amabasadorima u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji su mu se pridružili na ručku u Beloj kući.
Sjedinjene Države trenutno duguju Ujedinjenim nacijama 896 miliona dolara za glavni budžet organizacije, saopštili su zvaničnici UN. Sjedinjene Države takođe razmatraju 16 mirovnih operacija UN.
Agencije Ujedinjenih nacija, poput UN Programa za ravzoj (UNDP), Agencije za djecu (UNICEF) i Fonda za stanovništvo (UNFPA), finansiraju vlade na dobrovoljnoj osnovi. Stejt dipartment saopštio je ovog meseca da obustavlja finansiranje UNFPA, međunarodne agencije fokusirane na pitanja planiranja porodice, kao i zdravlje majki i djece u više od 150 zemalja. Smatra se da će smanjenje finansiranja imati razarajuće efekte po ugrožene žene i djevojčice.
U 2016. godini, Sjedinjene Države bile su na vrhu po finansiranju glavnog budžeta UNDP-a, sa 83 miliona dolara donacija, vodeći su donator glavnog budžeta UNICEF-a u 2015. godini sa 132 miliona i četvrti najveći donator UNFPA sa 75 miliona dolara.