30.april – U Vašingtonu održan protest protiv dječijih vakcina – SAD

0
324

Aktivisti – roditelji su se okupili u Vašingtonu na protestu protiv dečijih vakcina. Oni traže od predsednika Donalda Trampa osnivanje komiteta koji bi ispitao bezbjednost vakcina. Pokret aktivista protiv dječijih vakcina okuplja sve veći broj pristalica, toliko da su ljekari vrlo zabrinuti.
– Trenutno u državi Teksas imamo 50 hiljada djece čiji roditelji su odlučili da ih ne vakcinišu – kaže dr Piter Hotez sa Univerziteta Bejlor.
Dr Piter Hotez poziva naučnike da izađu iz svojih laboratorija i razgovaraju sa ljudima o vakcinama. U suprotnom će djeca širom svijeta nepotrebno patiti i umirati zbog bolesti koje mogu da se spriječe bezbjednim i djelotvornim vakcina.
– Povremeno se pojavi povratna reakcija ali je to veoma rijetko, skoro nemjerljivo. Najčešće reakcije na skoro svaku od tih vakcina su bolovi na mjestu uboda injekcije i povišena temperatura tokom 24 do 48 sati. Vakcine koje djeca danas dobijaju su čistije i veoma su bezbjedne i delotvorne. Toliko su djelotvorne da neke bolesti više ne predstavljaju prijetnju. Mislim da će uvijek biti određen broj ljudi koje bez obzira na argumente nećete moći da ubijedite. Ali mislim da pristup ljudima koji su protiv vakcina treba da bude poštovanje njihovog mišljenja, a ne osuda i kritika. Treba im objasniti na osnovu čvrstih dokaza koji su rizici i dobrobiti vakcina i da to veoma jasno ide u prilog vakcinisanja vaše djece – ističe dr Entoni Fauči iz Nacionalnih instututa za zdravlje.
Ali aktivisti su ubijeđeni da su štetni sastojci dodati u vakcine. Kažu da je razlog taj što vakcine mogu da izazovu različite bolesti, od autizma do ozbiljnih alergija i da su Centri za kontrolu bolesti sproveli studije o štetnim efektima za zdravlje.
– Sada je dodat aluminijum, a tu su i formaldehid, polisorbat ljudske ćelijske linije iz abortiranih fetusa, zatim ćelije goveda, svinja, ovaca, majmuna, pasa i drugih. Te ćelije nisu predviđene da se ubrizgaju u ljudsko tijelo – tvrdi aktivistkinja Ajrin Paj.
Svetska zdravstvena organizacija i Centri za kontrolu bolesti imaju veb stranicu za pomoć roditeljima da pronađu pouzdane informacije o bezbednosti vakcina.