25. januar – Srbija primljena u Eurotransplant

0
300

Srbija je jednoglasno izabrana da postane članica “Eurotransplanta”, koji će omogućiti da na evropsku listu budu stavljeni svi pacijenti kojima je hitno potreban organ, potvrđeno je “Blicu” u Ministarstvu zdravlja.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je to veliki uspjeh za Srbiju i srpsko zdravstvo, pošto će zdravstveni sistem biti deo sistema EU, “kao i da bi tako zdravstvo prvo ušlo u EU”. Kako je rekao, to za naše pacijente znači da od momenta potpisivanja ugovora svaki pacijent kome je hitno potreban organ u roku od 48 sati do 72 sata može da dobije prvi organ koji bi se pojavio u Eurotransplantu. – Moramo da napravimo jedinstvene liste čekanja, kriterijumi moraju da budu isti i da usaglasimo te zakonske akte koji važe u EU. Procjena je da mi to možemo da uradimo u naredna dva do tri mjeseca, odnosno to je njihova procena na osnovu analize našeg stanja i onoga što smo mi do sada uradili i kako radimo – dodao je Lončar.
Inače, u Srbiji je u prvim danima 2017. godine već obavljeno pet transplantacija u kliničkim centrima.
Članstvo u Eurotransplantu povećava mogućnost da pacijent pre dobije organ, a organi se raspoređuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti. Organizaciju Eurotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija, za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja. U okviru zemalja koje čine Eutrotransplant na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine uradjeno je 7.000 transplantacija. Eurotransplant postoji 50 godina, članice su osam zemalja EU, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika.