31. januar – Srpsko zdravstvo napredovalo u prošloj godini

0
279

Zravstvo Srbije zauzelo je 24. mjesto među 35 rangiranih država u posljednjem Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu, Euro Health Consumer Index (EHCI) za 2016. godinu.
Srbija je sakupila 670 od 1.000 maksimalnih bodova (prošle godine sa 554 boda završila je na 30. poziciji). Iza Srbije su ostali zdravstveni sistemi nekoliko članica Evropske unije: Rumunija, Bugarska, Poljska, Mađarska, Letonija, Litvanija i Grčka.
Pohvale zdravstvenom sistemu Srbije stigle su i od dr Arnea Bjornberga, predsjedavajućeg EHCI i vođe istraživanja, koji je u izveštaju istakao da je sa prikupljenih 116 bodova više nego prošle godine Srbija napravila najveći pomak u odnosu na sve zemlje obuhvaćene ispitivanjem.
Navodi se da je na bolji rezultat Srbije, prije svega, uticalo skraćivanje listi čekanja, pošto je, kako su objasnili, u Srbiji započela primjena integrisanog sistema zakazivanja i izdavanje elektronskih recepata. Takođe, glavna primedba istraživača i dalje ostaje neformalno plaćanje iz džepa ljekaru, odnosno korupcija za koju je Srbija i ove godine dobili crveni bod.
Zdravstveni sistemi 28 članica EU i sedam država van unije u ovom istraživanju se rangiraju u šest oblasti: poštovanje prava pacijenata i informisanost, vrijeme čekanja na pojedine operacije i preglede, ishodi po zdravlje, dostupnost usluga koje se pružaju, farmaceutska sredstva koja dobijaju bolesnici i oblast prevencije. Ukupno se boduje 48 pokazatelja. Ovo istraživanje od 2005. godine sprovodi privatna ekspertska organizacija sa sjedištem u Švedskoj. Rezultati EHCI-ja se svake godine predstavljaju u Briselu i veoma se uvažavaju, ali se ovo istraživanje ne radi za potrebe Evropskog parlamenta, kako se često pogrešno ističe.