23. januar – Hrvatski naučnici su dio prestižnog projekta SYSCID – Hrvatska

0
336

U timu vodećih evropskih naučnika nalazi se i zagrebački naučna laboratorija Genos i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Ovim programom finansiranja Evropska unija podržava personalizirani pristup liječenju hroničnih upalnih bolesti i istraživanja usmjerena na pronalaženje novih dijagnostičkih metoda.
Međunarodni konzorcijum koji čine vodeći evropski naučnici i elitne naučne institucije kao što su Cambridge University i Kings College London i dva mala i srednja poduzeća startovao je početkom godine sa novim istraživački projektom u okviru programa HORIZON 2020 pod nazivom SYSCID – Systems medicine approach to chronic inflammatory disease (Sistemski pristup liječenju hroničnih upalnih bolesti. Projekat ima za cilj razvoj personaliziranih metoda za liječenje više upalnih bolesti: upalnih bolesti crijeva, reumatoidnog artritisa i sistemskog lupusa.
Projekat SYSCID dobio je 14.4 milijona eura za naučno istraživanje na razdoblje od pet godina. Akademske institucije i poslovni partneri iz devet evropskih zemalja udružiće snage kako bi ostvarili ambiciozne ciljeve projekta, a među ovim naučnicima su i partneri iz Hrvatske: privatni znanstveni laboratorij Genos i Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba, pod vodstvom prof. dr sc. Gordana Lauca i prof. dr sc. Vlatka Zoldoš.
Hronične upalne bolesti su doživotne, a sa prevalencom od preko 10% u zemljama Evropske Unije, predstavljaju veliki zdravstveni teret savremenom društvu.
-Naša vizija je da razvijemo okvir za predviđanje ishoda bolesti i izbor najbolje strategije liječenja. Uz mnoge nove ciljane terapije koje se javljaju na tržištu najvažnije je da pacijent dobije pravu terapiju u pravo vrijeme – izjavio je dr Philip Rosenstiel iz Instituta za kliničku molekularnu biologiju Univerziteta u Kielu, koordinator SYSCID konzorcija.
Za razliku od sadašnjih terapijskih metoda koje uglavnom ublažavaju simptome, SYSCID će nastojati da razvije terapijske strategije koje bi na kraju ponudile prvu uzročnu terapiju.