25. jun – Zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj

0
78

Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) poručio je da nema mjesta za strah ili paniku nakon prvog potvrđenog slučaja majmunskih boginja u Hrvatskoj, jer bolest nije jako zarazna i trenutno nema drugih sumnjivih slučajeva.

Pacijent, odnosno muškarac srednjih godina koji se zarazio, ima blaži oblik, prvi simptomi su se pojavili prije pet dana, a prije toga je boravio u Italiji i Španiji.

Zbog majmunskih boginja sastala se i Svjetska zdravstvena organizacija. U Evropi je do sada registrovano nešto više od 2700 slučajeva, a u susret ljetu raste broj zaraženih koronavirusom.

– Traje tako dugo dok ne otpadnu sve kraste s kože, toliko je osoba zarazna. Ne može se reći tačan broj dana, jer kod nekoga može biti dvije nedelje, kod nekog tri, čak i četiri nedelje dok ne otpadnu kraste – slično kao kod vodenih kozica – pojasnio je dr Bernard Kaić, načelnik Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Za razliku od kovida, rizika za druge – nema. Simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, groznica, iscrpljenost, umor, bolovi u mišićima i leđima, oticanje limfnih čvorova i osip.

– Pacijent je došao kod nas u ambulantu, tu mu je uzet uzorak i onda je ljekar koji ga je obrađivao nas upozorio, i to smo obradili što je prije moguće – rekao je mr Ivan Christian Kurolt, načelnik laboratorije Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Potvrđen je lokalni prenos, širi se među članovima porodice i bliskim kontaktima. Veći rizik imaju djeca i imunokompromitirane osobe.

– Bliski kontakt je sportska aktivnost, rvanje, košarka, masaža, korištenje zajedničkih peškira, posteljine, odjeće. Može se prenijeti na razne načine, ali nije polno prenosiva bolest – izjavio je mr Kaić.

Evropska komisija iz Amerike nabavlja vakcinu, a Hrvatska će dobiti nekoliko stotina doza.

Odavno je dostupna vakcina protiv koronavirusa, ali gotovo da se niko više ne vakciniše, a brojke novozaraženih u Hrvatskoj posljednjih dana opet rastu. RTL Danas