17. septembar – U vojnom zdravstvu organizacione promjene – Srbija

Povodom smjene načelnika dvije klinike i jednog instituta sa Vojnomedicinske akademije (VMA) koji su podržali proglas Ujedinjeni protiv kovida, oglasilo se i Ministarstvo odbrane saopštenjem u kojem se navodi da su u cjelokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacijske promjene u skladu sa potrebama Vojske, vojnih i civilnih pacijenata, a u okviru kojih će biti izvršena brojna pomjeranja kadra.

Podsetimo, načelniku Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilu Vojvodiću, načelniku Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodanu Obradoviću i načelnici Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidiji Kandolf Sekulović, rješenja o smjeni uručena su 16. septembra. Ono što je zajedničko svim smijenjenim načelnicima jeste njihova podrška otvorenom pismu koje su Vladi Republike Srbije i ostalim nadležnim institucijama uputili ljekari okupljeni u grupi Ujedinjeni protiv kovid.

Grupa od 350 ljekara u proglasu objavljenom 21. jula oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smjenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Početkom septembra, inicijativa Ujedinjeni protiv kovida prerasla je u udruženje građana istog naziva, a broj ljekara koji su svojim potpisima podržali otvoreno pismo povećao se na skoro 3.000.