26. mart – Unapređenje zaštite i humanitarne pomoći u Makedoniji i Srbiji

0
289

– EU nastavlja da podržava Vladu Srbije vezano za migracije i nastaviće to dalje da radi – izjavio je predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel i dodao da nije više riječ samo o izbjegličkoj krizi, već o dugoročnijim rješenjima kada su migranti na teritoriji Srbije u pitanju.
– Još uvijek puno toga treba da se uradi. Gledamo dugoročno, to su pitanja obrazovanja, zdravstva, integracije migranata izbjeglica i tražliaca azila – kazao je Bizel na konferenciji Unapređenje zaštite i humanitarne pomoći u Makedoniji i Srbiji.
– U Srbiji se nalazi izmedju 4.100 i 4.200 migranata, koje je potrebno što više usmjeravati prema sistemu – rekao je Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić. On je izrazio nadu da će Srbija sa partnerima, u svim drugim oblastima raditi kao što je do sada uspjela na polju obrazovanja, jer je među prvima zemljama uvela obavezno školovanje migranata.
Prema podacima Komesarijata, u prihvatnim centrima u Srbiji ukupno je zbrinuto 992 djece, od čega 82 maloljetnika bez pratnje, a predstavnik UNICEF-a Mišel Sen-Lo kaže da je pred Srbijom ozbiljan izazov da obezbijedi punu zaštitu, obrazovanje i zdravstvo djeci migrantima bez obzira na to da li imaju pratnju i papire.