27. decembar – Ekstremno hladni talas – Kanada

0
298

Kanadu je zahvatio ekstremno hladni talas bez presedana, jer se proteže skoro po cijeloj zemlji.
– Hladnoća je došla da bude dugo i na tako velikom dijelu teritorije, što mnogi ne pamte – rekao je Frans Presu meteorolog savezne agencije za životnu sredinu Aleksandar Pejrent.
Prema njegovim riječima, nije zabrinjivajuća sama hladnoća sa temperaturom koju će vjetrovi dodatno spuštati na rekordnih minus 50 stepeni Celzijusa na sjeveru Ontarija, već obim i trajanje tog hladnog talasa.
Savezna agencija je uputila upozorenja na ekstremnu hladnoću koja dolazi sa Arktika i koja će zahvatiti provincije Kvebek, Ontario, Manitoba, Alberta i Saskačevan, dok će takođe hladno biti u Novom Brunsviku, Novoj Škotskoj i Britanskoj Kolumbiji.
-Upozorenja na ekstremnu hladnoću se izdaju kada vjetrovi i izuzetno niska temperatura mogu da ugroze zdravlje i izazovu smrzavanje i pomrzline – dodala je agencija.
Jaki vjetrovi do 120 kilometara na sat uz nisku temperaturu već su uzrokovali nestanak struje u oko 160.000 domaćinstava u Novoj Škostskoj na istoku, a to je jedna trećina domaćinstava u toj kanadskoj provinciji.
Zvaničnici apeluju na građane da pomažu najranjivijima, prije svega beskućnicima i starima, dok meteorolozi upozoravaju ljude na opasnost od hipotermije i promrzlina. U saveznoj državi Ohajo vlasti pozivaju ljude da budu u kontaktu sa članovima porodice, prijateljima i komšijama, a borci za zaštitu životinja podsjećaju građane da ne ostavljaju ljubimce napolju i da se postaraju da im bude toplo.