27. januar – Ledeni talas odnosi žrtve – SAD

0
271

Smrtonosni polarni talas, sa rekordno niskim temperaturama, zahvatio je američki srednji zapad, gdje su zatvorene škole i obustavljeni poslovi, poremećen avio i željeznički saobraćaj, a u 10 saveznih država obustavljena je dostava pošte. Zbog velike hladnoće do sada je u nekoliko država umrlo najmanje pet osoba.
Veliki broj stanovnika odlučio se da ostane kući, dok Nacionalna meteorološka služba upozorava na nagli pad temperatura i jedan od najhladnijih talasa u poslednjih više godina.
Temperatura u Fargu u Sjevernoj Dakoti je 35 stepeni Celzijusa ispod nule, a u Čikagu i Milvokiju minus 32. To je hladnije nego na Antarktiku gde je zabilježena temperatura od 31,7 stepeni ispod nule ili u Berou na Aljasci, najsevernijem gradu u SAD, gde je 20 stepeni ispod nule. Međutim, to ne obuhvata faktor vjetra zbog kojeg je u sjevernom dijelu Ilinoisa osjećaj hladnoće 49,4 stepena ispod nule.
Ledeni talas pogodiće 250 miliona Amerikanaca, a 20 miliona će se suočiti sa temperaturama od 28 stepeni ispod nule ili niže.