30. januar – Studija o povećanoj smrtnosti nakon Brexita – Velika Britanija

0
270

Broj smrtnih slučajeva od srčanih i moždanih udara u zemlji porašće zbog više cijene voća i povrća, upozorava nova studija.

U slučaju tvrdog Brexita konzumacija voća u Britaniji pašće za 11,4%, a povrća za 9%. Broj smrtnih slučajeva od srčanih i moždanih udara u Velikoj Britaniji znatno će porasti u deceniji nakon Brexita zbog povećanja cijena voća i povrća, upozorava se u novoj studiji.
Velika Britanija izlazi iz Evropske unije 29. marta, a još je neizvjesno kakav će dogovor, ako ga bude, postići premijerka Theresa May i kakav će to imati učinak na trgovinu.
Britanija je jako zavisna od uvoza hrane, posebno voća i povrća, a analiza objavljena u časopisu BMJ Open predviđa znatan pad konzumacije zdrave hrane u svim scenarijima Brexita. U slučaju tzv. tvrdog Brexita, u kojem će Britanija napustiti EU bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima, naučnici s londonskog Kraljevskog koledža predviđaju najmanje 12.400 dodatnih slučajeva smrti od kardiovaskularnih bolesti u deceniji nakon Brexita.