27. jun – Zagreb postao narkoprijestonica EU – Hrvatska

0
179

Najnovije istraživanje i analiza otpadnih voda u 82 grada i osamnaest zemalja Evrope pokazalo je ne samo da se u Zagrebu u posljednjih deset godina potrošnja marihuane i kokaina povećala čak za deset puta, amfetamima za devet, a MDMA-a za čak 12 puta, nego i da je Zagreb postao prava narkoprijestonica Evrope.

Kako prenosi Slobodna Dalmacijau poređenju s drugim evropskim gradovima, Zagreb je izbio na prvo mjesto po količini potrošnje marihuane običnim, radnim danom. Konkretno, riječ je o 257,6 miligrama kanabisa na hiljadu stanovnika, što ga čini evropskim prvakom.

Prema prosječnoj dnevnoj potrošnji tokom čitave nedelje, Zagreb je s 228,93 miligrama na hiljadu stanovnika ispred drugoplasiranog Amsterdama, a i preko vikenda se u Zagrebu dimi naveliko – 207,43 miligrama na hiljadu stanovnika, tek malo manje nego u Amsterdamu.

Što se pak tiče amfetamina, stanje je loše – dnevno se konzumira 1.013,84 miligrama “speeda” na hiljadu stanovnika, što ovu prijestonicu čini najgorim amfetaminskim gradom Evrope. Slijedi ga, naime, grad Gävle u Švedskoj s 830,23 miligrama na hiljadu ljudi. Da stvar bude još gora, izgleda da u Zagrebu konzumenti amfetamina, baš kao ni pušači “trave”, uopšte ne mare koji je dan u nedelji i mogu li sebi dopustiti drogiranje tokom uobičajenog radnog ritma – radnim danom se konzumira 1.945,78 miligrama amfetamina na hiljadu stanovnika, a drugoplasirani švedski grad Gävle troši tokom radnih dana upola manje.

Što se kokaina tiče, čini se da drugi gradovi troše više bijelog praha u odnosu na broj stanovnika. U Zagrebu se dnevno troši 510,24 miligrama na hiljadu stanovnika, što hrvatsku metropolu stavlja “tek” na osmo mjesto, a s potrošnjom 431,32 miligrama radnim danom, 569,44 miligrama vikendom, Zagreb je na dvanaestom, odnosno devetom mjestu.

Uporedivi podaci za druge gradove, npr. Split, Zadar, Pulu i ostale, ne postoje, no podaci za Zagreb su više nego uznemirujući, piše Slobdna Dalmacija.