28. februar – Koronavirus u Hrvatskoj

0
305

Prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj koji je primljen na Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu u dobrom je stanju, poručila je direktorica te klinike Alenka Markotić, te poručila da ne treba širiti paniku jer su simptomi i težina oboljenja nalik običnom gripu.

– Za sada u Republici Hrvatskoj postoje 132 dostupna mjesta za izolaciju osoba za koje postoji sumnja na virus, a kapaciteti se mogu lako proširiti – kazala je Markotić.

Karantin podrazumijeva zabranu posjeta i zabranu izlazaka bolesnicima koji su stacionirani u posebnim sobama za izolaciju, pojasnila je Markotić.

Prvi oboljeli u Hrvatskoj došao je iz Italije gdje je preko 200 oboljelih, a Markotić očekuje da toliko oboljenja u Hrvatskoj neće biti, a ako se i dogode, nema razloga za paniku, naglasila je.

Građani ne bi trebali biti u kontaktu s osobama koje su bile u rizičnom području i koje imaju simptome.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje dr Krunoslav Capar preporučio je građanima da se u periodu dok traje epidemija pri pozdravljanju ne rukuju, jer se infekcija korona virusom može prenIJeti i preko ruku.