25. februar – Zakonom do istine o nestalim bebama – Srbija

0
259

Narodna skupština raspravljaće o Zakonu o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta širom Srbije tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Taj zakonski predlog izazvao je protivljenje roditelja nestale djece – koji tvrde da Zakon ne rešava ključni problem – utvrđivanje istine. Vladajuća većina odgovara da samo sud može biti taj koji utvrđuje istinu, dok zakon stvara pretpostavke za to.

Majke okupljene u Beogradskoj grupi roditelja nestale djece došle su pred Narodnu skupštinu da poruče poslanicima:  Zanima nas istina o našoj djeci, a zakon koji usvajate nam ne garantuje da ćemo do te istine doći.

– Sada tražimo da se formira jedno radno tijelo i da se sprovedu istražne radnje gdje bi se utvrdio status svakog djeteta – mrtvo – dokaz. Ili živo – gde je? Sa krajnjim epilogom DNK analize – kazala je Rada Pantelić iz Beogradske grupe roditelja nestale djece.

Majke su uglavnom kroz dokumentaciju porodilišta i izostanak paralelnih dokumenata na grobljima došle do saznanja, a mnoge onda i konkretno do djece, zbunjene i šokirane. Kako po pravilu djeca ne žele DNK analizu, oštećene majke sada traže pojašnjenje od ministra unutrašnjih poslova. Kako će se i u kom pravcu odvijati istrage koje je najavio?