28. oktobar – Volonteri pomažu ljekarima i medicinskim sestrama – Češka

0
125

Stotine Čeha obučavaju se za volontere u zdravstvu i pružaju hitnu pomoć iscrpljenim medicinskim stručnjacima, jer se zemlja bori s najvećim dnevnim porastom infekcija COVID-19 po stanovništvu u Evropi, s prosječno 12.000 novih slučajeva svakog dana u posljednjoj nedjelji.

U okviru programa koji je pokrenuo češki Crveni krst u septembru, kada je drugi talas počeo da raste, oko 350 ljudi dosad je dobilo titulu dobrovoljnog zdravstvenog pomoćnika, a još 2300 registrovalo se jer je zainteresovano za obuku, kažu organizatori.

Na gornjem spratu male bolnice u glavnom gradu Pragu, sedmoro novih volontera sluša uputstva instruktora koji ih podučava osnovama njege uz krevet, od mijenjanja posteljine do pomoći u hranjenju pacijenata i sprečavanja proliva, piše Euronews.

Nakon intenzivnog jednodnevnog kursa volontere mogu pozvati da pomažu medicinskim radnicima u bolnicama, staračkim domovima i njihovim lokalnim zajednicama.

– Program je osmišljen za edukaciju javnosti, poboljšanje razumijevanja pandemije i ublažavanje tereta medicinskih usluga – objasnio je Ričard Smejkal, upravnik odeljenja za hitne slučajeve češkog Crvenog krsta.

Procjenjuje se da je 13.000 medicinskog osoblja inficirano korona virusom, uključujući otprilike 8 odsto medicinskih sestara u zemlji – rekao je predsjednik Češke ljekarske komore dr Milan Kubek lokalnim medijima.

Istovremeno, još je veći broj prisiljen da ostane kod kuće u karantinu, što je dovelo medicinske usluge u zemlji do totalnog kolapsa.

Iako dobrovoljci ne smiju obavljati određene zadatke koje još uvijek mora raditi kvalifikovano medicinsko osoblje, poput mijenjanja inficiranih zavoja ili davanja ljekova pacijentima, oni mogu pomoći u osnovnom liječenju uz postelju, rasterećujući već iscrpljeno medicinsko osoblje. Dobrovoljci se pozivaju i kad nema dovoljno medicinskih stručnjaka.

– Oni su tu da pomognu sestrama i ljekarima, a ne da ih zamijene. Riječ je o dijeljenju, a ne o prebacivanju zadataka – rekao je Smejkal.