28. oktobar – Nabavili 600 hiljada doza vakcina protiv gripe – Hrvatska

0
195

Od danas započinje sezonsko vakcinisanje protiv gripe za osobe koje imaju povećan rizik od komplikacija, izvijestio je zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr Andrija Štampar.

Hrvatski zavod za javno zdravlje ove godine je nabavio 600.000 doza vakcina protiv gripe te je u toku njegova distribucija. Naručeno je četverovalentna inaktivirana vakcina protiv sezonskog gripa koje će, kao i dosadašnjih godina, biti besplatna za osobe koje imaju povećan rizik od teškog oblika gripe i povezanih komplikacija.

Zbog sprovođenja epidemioloških mjera najveće količine vakcina će se distribuirati u ambulante porodične medicine i pedijatrijske ordinacije gdje će se vakcinacija primarno sprovoditi.

Osobe koje nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a koje prepoznaju važnost vakcinacije protiv gripe, mogu se vakcinisati kod izabranih ljekara ako samostalno kupe vakcinu na osnovu ljekarskog recepta. Pri kupovini vakcina u apoteci potrebno je imati recept za vakcinu koji ljekar propisuje na ime pacijenta, a vakcinu je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdatim od strane ljekara ili farmaceuta, prenosi Danas.hr.