28. oktobar – Zbog alarmantne situacije sa koronavirusom uvode oštrije mjere – Slovenija

0
179

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije slovenska vlada odlučila je da uvede oštrije restriktivne mjere, a ne isključuju se i dodatne – nove ako se sada negativni trendovi nastave.

Svi učenici i studenti, koji se “samotestiraju” kako bi mogli na nastavu, to će ubuduće, umjesto jednom, morati da rade dva puta nedjeljno. Osim toga, češća redovna obavezna testiranja se uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će trebati da nose i oni koji su vakcinisani, ako su u neposrednom kontaktu s drugim osobama. Vlasnici lokala moraće kontrolisati kovid propusnice posjetioca u suprotnom mora im se zabraniti ulaz, u protivnom snose odgovornost, rečeno je na vladinoj konferenciji za novinare.

– Epidemiološka slika je loša, idemo prema najgorem stanju u epidemiji do sada – kazao je ministar zdravlja Janez Poklukar. Ne bude li se stanje promijenilo i ako broj hospitalizovanih na intenzivnoj njezi zbog Covida-19 naraste na 160 do 180 (trenutno ih je 133), to bi značilo moguće zatvaranje djelova društvenog života, dodao je.

Poklukar upozorava da je, uz trend u kojem je 3000 ili 4000 novoinficiranih dnevno, zadnji trenutak da se “spriječi Bergamo i slom zdravstvenog sustava”, prenosi Hina.