30. oktobar – Obilježavanje Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke – Srbija

0
167

Oktobar je mjesec koji protiče u znaku obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke. Ženska mreža Stranke pravde i pomirenja kroz info štand postavljen u centru grada ukazala na značaj i neophodnost redovnih pregleda, baš kao i dostupnost adekvatne podrške za dug i kvalitetan život žena liječenih od raka dojke.

– U programskim načelima i projektim aktivnostima Ženska mreža Stranke pravde i pomirenja želi da ukaže na ovaj akutni problem, da ukaže na to da je jako bitno da se posvetimo problemu zdravstva i da se osvijestimo kada je u pitanju prevencija – kazala je Alma Rizvanović, posebna savjetnica ministarke kulture i informisanja.

Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i važnost ranog otkrivanja raka dojke.

– Današnja aktivnost je planirana da bude realizirana kroz podjelu flajera na kojima se nalaze uputi za samopregled koji je jako bitan. Želimo da uputimo žene, da apelujemo da bar jednom godišnje odu na pregled kod ginekologa. Želimo da razgovaramo sa svim ženama, da im uputimo i moralnu i svaku drugu podršku kada je ovaj problem u pitanju – naglasila je Rizvanović.

Obilježavanje mjeseca borbe protiv raka dojke podržala je pomoćnica ministra prosvjete, nauke i tehnoloskog razvoja, prof. dr. Elma Elfić Zukorlić.

Pored Novog Pazara, odbori Ženske mreže SPP ovu aktivnost sproveli su u Prijepolju, Priboju, Sjenici i Tutinu, piše Sandžak press.