29. avgust – Žene koje uđu u ranu menopauzu su u dvostruko većem riziku od preuranjene smrti – SAD

0
27

Jedan organ u ženskom tijelu stari više nego dvostruko brže od svih ostalih te uništava plodnost i dugoročno zdravlje, piše CNN.

– Jajnici su vrlo čudni, vrlo neobični u odnosu na ostatak ljudskog tijela. Možemo o njima razmišljati kao o ubrzanom modelu ljudskog starenja – rekla je dr Jennifer Garrison, docentica na kalifornijskom Buck institutu za istraživanje starenja, prvom svjetskom biomedicinskom institutu posvećenom isključivo nauci o starenju.

– Kad je žena u kasnim 20-ima ili ranim 30-ima, njeni jajnici već pokazuju očite znakove starenja za razliku od ostalih njenih organa – kazala je dr Jennifer u emisiji Life Itself.

Starenje jajnika nema samo posljedice za plodnost, već i van tog područja, posebno tokom menopauze, razdoblja kada žena prestaje imati menstrualni ciklus.

– Kada jajnici prestanu da rade zbog menopauze, prestaju da proizvode koktel hormona važnih za opšte zdravlje. Čak i kod zdravih žena dramatično se povećava rizik od moždanog udara, bolesti srca, dolazi do kognitivnih smetnji, nesanice, osteoporoze, debljanja, artritisa… To su medicinski utvrđene činjenice – istakla je dr Garrison.

No, to nije sve. Godine u koje se ulazi u menopauzu takođe su povezane sa dugovječnošću. U Sjedinjenim Državama žene prosječno ulaze u menopauzu s 51. godinom, to je podatak Sjevernoameričkog društva za menopauzu.

– Studije pokazuju da žene koje kasnije uđu u menopauzu imaju tendenciju da žive duže i imaju poboljšanu sposobnost popravljanja svog DNK. Ali žene koje uđu u menopauzu prije 40. godine imaju dvostruko veću vjerovatnoću da će umrijeti rano u poređenju s onima koje prolaze kroz menopauzu između 50. i 54. Godine – istakla je dr Garrison te je pojasnila što bi se dogodilo kada bi se uporilo starenje jajnika.

– To bi sve promijenilo, zar ne? Žene bi imale mogućnost izbora kad je reprodukcija u pitanju i bile bi osnažene kontrolom nad svojim životima. U isto vrijeme, mogli bismo odgoditi pojavu bolesti povezanih sa starenjem i, nadamo se, produžiti život – zaključila je dr Garrison. Magazin.hr