27. avgust – Čudna bolest otkrivena na jednom od najljepših grčkih ostrva

0
32

Bolest Naksosa je poseban oblik aritmogene displazije desne komore (ARVD), nasljedna bolest srca, koja ime nosi po jednom od najljepših grčkih ostrva. Prvi su je otkrili i opisali dr Nikos Protovotarios i dr Adalena Cacopolu upravo na osnovu slučajeva koji su se javljali Naksosu, ostrvu po kojem je bolest dobila ime, a predstavljena je 1986. u British Heart Journalu.

Doktor je primijetio da kod nekih od njegovih pacijenata postoje dvije patologije naizgled nezavisne, ali ipak nesumnjivo povezane. S jedne strane, ektodermna displazija se manifestovala u vidu zadebljanja kože na rukama i tabanima, kao i „vunastom“ dlakom. S druge strane, bile su prisutne srčane anomalije, piše Orphanet Journal of Rare Diseases.

Ne javlja se ova bolest samo na Naksosu, Wikipedia prenosi da se ovaj sindrom javlja kod jednog na 1000 ljudi s grčkih ostrva.

Osim karakterističnih zadebljanja šaka i stopala, te guste, kovrdžave kose, česti simptomi su aritmija, nagla ubrzanja otkucaja srca, rascjep gornje usne, pojačano znojenje, proređivanje kose na tjemenu, vrtoglavica. Ipak, dešava se i da srce samo iznenada stane, što dovodi do smrti u roku od sat vremena, ističe National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS).