29. februar – Širenje korona virusa u svijetu

0
350

Zemlje na tri kontinenta prijavile su 29. februara svoje prve slučajeve korona virusa dok se svijet priprema za proglašavanje pandemije a ulagači spašavaju dionica u iščekivanju globalne recesije, prenosi Rojters.

Kontinentalna Kina – odakle je krenuo virus krajem 2019. godine – prijavila je 327 novih slučajeva, najmanje od 23. januara, a zabilježeno je više od 78.800 slučajeva s gotovo 2.800 smrtnih slučajeva.

Južna Koreja je registrovala 571 novi slučaj zaraze virusom, čime je ukupan broj porastao na 2.337, što je najviše izvan Kine.

Kod jednog Italijana koji je ove sedmice stigao u Nigeriju potvrđen je prvi slučaj korona virusa u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, dok je osoba koja se vratila letom iz Irana postala je prva zaražena na Novom Zelandu.

Azerbejdžan, Bjelorusija i Litvanija su prijavile prve slučajeve zaraze.

Njemačka je prijavila “skoro 60 novooboljelih” od virusa, prenio je Reuters.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da se sve nacije trebaju pripremiti.

– Ovaj virus ima pandemijski potencijal,” izjavio je Tedros u Ženevi 27. februara. Ovo nije vrijeme za strah. Ovo je vrijeme za preduzimanje radnji kako bi se spriječila infekcija i spasili životi.  Nalazimo se u odlučujućem trenutku. Ako sada djelujete agresivno, možete ograničiti ovaj korona virus. Moj savjet je da se djeluje brzo.