U KCCG pušten u rad najsavremeniji dijagnostički aparat

0
194

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sa ministarkom nauke Sanjom Damjanović i direktorom Kliničkog centra dr Jevtom Erakovićem 28. avgusta pustio je u rad Low-dose CT skener, najsavremeniji dijagnostički aparat, vrijedan 592 hiljade eura.

Predsjednik Đukanović je obišao Kabinet za magnetnu rezonancu, koji je opremljen magnetnom rezonancom, donacijom privrednika iz UAE, Kabinet za Ret kameru i imao sastanak sa predstavnicima KCCG, kojem su pored dr Erakovića, prisustvovali i predsjednik Odbora direktora dr Nermin Abdić, medicinska direktortorica prof. dr Marina Ratković, direktor Instituta za bolesti djece dr Saša Radović, šef medicinskog štaba NKT-a prof. dr Ranko Lazović i direktor Fonda za zdravstvo Sead Čirgić.

Predsjednik Đukanović je nakon puštanja u rad skenera poručio je da je prva obaveza svake nacionalno odgovorne politike da vodi računa o zdravlju svojih građana.

– Imajući u vidu brz razvoj tehnologije, a brz razvoj medicinske nauke i struke, naravno, potrebno je obezbijediti kontinuirano ulaganje da bismo mogli ispratiti ono što su izazovi novog vremena i da bi mogli graditi konkurentnost na regionalnom i na širem tržištu. Uvijek smo, opet, posebno osjetljivi kada je u pitanju zdravlje najmlađih, tako da sam danas zaista imao posebno zadovoljstvo da prisustvujem prezentaciji i da obznanim početak rada nove opreme u Institutu za zdravlje djece u okviru Kliničkog centra – kazao je Đukanović.

On je iskazao zadovoljstvo što je zdravstveni sistem danas u mogućnosti da pruži kvalitetnu zdravstvenu zaštitu djeci od svih vidova obolijevanja.

– Institut za bolesti djece, nekadašnja dječija bolnica, je ustanova sa jako dobrim referancama kada je u pitanju ne samo Crna Gora nego i naš region, i utoliko više cijenim da je uprava Kliničkog centra upravo stavila akcenat na ulaganja u taj dio Kliničkog centra i na taj način dajemo doprinos kvalitetnijem zbrinjavanju svih zdravstvenih problema sa kojima se suočava naša najmlađa populacija – rekao je Đukanović.

Poručio je da je veoma važno da održimo kontinuitet ulaganja i za ono što je već uloženo.

– Uloženo je u najbolju magnetnu rezonancu, u najbolji skener i u najbolju Ret kameru koja rješava oftamološke probleme kod prijevremeno rođene djece. Danas sam bio u prilici da čujem da je spremna i sledeća investicija, to je potpuna rekonstrukcija i opremanje operacionog bloka u Institutu za bolesti djece, i to je nešto što će sigurno dodatno osavremeniti kapacitete Instituta i stvoriti još veću sigurnost za zdravlje najmlađe populacije – naveo je Đukanović.

Direktor KCCG, dr Eraković, podsjetio je da je zahvaljujući inicijativi i podršci predsjednika Đukanovića prije dvije godine nabavljen i najsavremenija magnetna rezonanca za snimanje najmlađih pacijenata, “čime smo upotpunili dijagnostički paket za našu djecu i time Crna Gora i Institut za bolesti djece i Klinički centar mogu sa zadovoljstvom da konstatuju da imamo nešto najbolje u ovom dijelu Evrope”.

– Svjedoci smo svi zajedno prethodnih ulaganja u Klinički centar, u Institut za bolesti djece, da ništa od toga ne bi bilo da nije to bilo praćeno edukacijom kadra u Institutu za bolesti djece i u Kliničkom centru. Podsjetiću vas samo i napomenuti da za postojeći aparat, niskodozni skener naše ekipe i naši doktori su išli na edukaciju u Helsinki, i zahvaljujući tome sve najnovije dijagnostičke protokole koje se koriste na ovom skeneru možemo da primijenimo – istakao je dr Eraković.

Klinički centar Crne Gore