31. mart – Pacijentima će biti sve dostupno na KLIK – Srbija

0
153

Uputi, recepti, bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i radiološke dijagnostike, kao i sve druge zdravstvene usluge, u naredne četiri godine u potpunosti će biti dostupne na klik građanima, zahvaljujući Programu digitalizacije u zdravstvenom sistemu za period od 2022. do 2026. godine, koji je usvojila Vlada na predlog Ministarstva zdravlja. 

Program predviđa sveobuhvatnu digitalizaciju procedura i umrežavanje ustanova u državnom, vojnom i privatnom zdravstvu u jedan sistem, kroz dalji razvoj Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), saopštila je Vlada Srbije.

U praksi to znači, da će svaki pacijent imati jedinstveni elektronski zdravstveni karton, sa svim ličnim zdravstvenim podacima, u koji će uvid imati ljekari koje posjećuju. To znači da će na ovaj način dodatno ubrzati put kroz zdravstveni sistem, unaprijediti rezultate liječenja, smanjiti liste čekanja, kao i nepotrebno ponavljanje analiza i vraćanje kod ljekara opšte prakse po nove upute.

Digitalizacija zdravstvenog sektora uveliko je već napravila iskorak u okviru IZIS-a, a spajanjem i privatnih i državnih ustanova u jedan digitalni sistem učiniće funkcionisanje bržim i jednostavnijim.

Cilj države i resornog Ministarstva jeste unapređenje zdravstvenog sistema, na čemu se intenzivno radilo u poslednjih nekoliko godina, što će se nastaviti i u narednim godinama. Digitalna integracija privatnog i državnog sistema je samo još jedan u nizu koraka koji će doprinijeti kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti.

– Zdravstvo je u poslednjih nekoliko godina napredovalo i rezultati su vidljivi, što se vidi i kroz opremu, i kroz najsavremenije aparate, rekonstrukciju i izgradnju bolnica. Naravno, ne može sve odjednom i preko noći, išlo se korak po korak, po prioritetima. Digitalnim umrežavanjem državnog i privatnog znači da će pacijenti dobijati bržu i jednostavniju uslugu, a ljekari će pred sobom imati sve informacije o pacijentu jednim klikom, objasnio je tada naš sagovornik. Blic