Bolesti stečene u trudnoći – virusi i trudnoća

0
617

Piše: dr Milana Šoc,
Spec. ginekologije i akušerstva

Trudnice, kao i žene koje nijesu trudne, mogu da obole od raznih bolesti. Podložne su i lako obolijevaju od bolesti izazvanih svim vrstama mikroorganizama. Oboljenja se manifestuju kao akutna ili hronična. Kada se pojave u trudnoći, ona imaju teži tok nego izvan trudnoće, a često su praćena teškim komplikacijama.

U principu, bolesti izazvane bakterijama ne prelaze placentarnu barijeru. Uz to, na raspolaganju imamo i različite grupe antibiotika, pa se ove infekcije uspješno liječe. Međutim, poremećaji opšteg stanja, visoka tjelesna temperatura, transplacentarni prolaz toksina, mogu u rijetkim slučajevima da dovedu do neželjenih komplikacija. Nasuprot bakterijama, virusi lako prolaze od majke do ploda i posteljica ne predstavlja nikakvu barijeru.

Oni inciraju plod i izazivaju anomalije, podbačaj, prijevremeni poroaj ili mrtvoroenost. Ako virusi i druge štetne nokse djeluju u prva tri mjeseca trudnoće, u vrijeme embriogeneze – kada se stvaraju i formiraju pojedini organi, mogu da nastanu oštećenja na embrionu koji preživi i koja nazivamo embriopatijama. Poslije dvanaeste sedmice govori se o patnjama fetusa ili fetopatijama. To je period razvoja formiranog ploda kada na virusne infekcije plod ne reaguje anomalijama vec zapaljenjskim reakcijama i obolijevanjem, slicno zbivanjima kod odraslog covjeka. Veliki broj ovakvih oboljenja danas se rjeđe javlja zahvaljujuci uredno sprovedenoj vakcinaciji u ranijem periodu života. Tokom trudnoće se zabranjuje primjena vakcina bilo koje vrste.

Rubeola je najopasnije virusno oboljenje. Ako dođe do infekcije u 5–6. sedmici trudnoće, razvijaju se oštecenja oka ili malformacije  srca. Nastupi li infekcija u vremenu između sedme i desete sedmice, česte su gluvoća ili oštecenja centra za ravnotežu, te oštecenja mozga. Osim nakaznosti, cesto dolazi do podbačaja.

Ono što je trenutno aktuelno jeste pojava gripa. Trudnice lakše obolijevaju tokom trudnoće, što se ispoljava težom klinickom slikom. Česti su podbačaji, prijevremeni porođaji, smrt ploda ili anomalije na plodu, u slucaju infekcije u prvom tromjesečju trudnoće. U posljednjim mjesecima trudnoće, tokom porođaja ili kod babinjara, često dolazi do razvoja komplikacija respiratornog trakta, što može izazvati i komplikacije koje prate prvi trimestar. U slučaju pojave epidemije gripa, stroga izolacija trudnica i sprečavanje svakog kontakta sa oboljelim osobama, jedina su profilaksa.

U slučaju pojave ostalih virusnih oboljenja, od kojih su najčešce varičela, morbili, ali i virusni hepatitis, poliomijelitis, infekcije citomegalovirusom, potrebno je konsultovati se sa svojim ginekologom.

Ginekoloska ordinacija “ŠOĆ”
Beogradska 31 Podgorica