Liječenje bubrežne litijaze

0
2974

Piše: prof. dr Bogdan Pajović

Umirenje bola

Tokom napada bubrežne litijaze bolesnik neizmjerno pati, a od ljekara očekuje da mu najhitnije umiri bol. Za liječenje se primjenjuju spazmolitici (djeluju na spazam uretera) i analgetici (ljekovi koji smiruju bol).

U izvjesnim slučajevima bol je vrlo intenzivan i potrebno je sprovoditi bolničko liječenje, sa primjenom tečnosti i ljekova u infuziji. To je posebno važno za bolesnike koji povraćaju i ne mogu preko usta da unesu dovoljne količine tečnosti. Primjena moćnih analgetika (npr. ksilokaina) u infuziji, obično smiruje i najteže oblike bubrežne litijaze. Samo rijetko, kod pojave upornog bola, potrebno je uspostaviti drenažu urina, preko sonde uvedene u ureter ili punkcijom preko kože (perkutana nefrostoma).

Spontano izmokravanje kamena

Spontano izmokravanje kamena moguće je samo u slučaju uočavanja kamena dimenzija ne većih od 0,5–0,7 cm, koji nije previše hrapav ili bodljast da se uglavi u sluznicu uretera.

Primjena spazmolitika relaksira mokraćne puteve i olakšava eliminaciju kamena. Nije dokazano da eterična ulja (npr. Uroterp) djeluju spazmolitički ili da na bilo koji drugi način olakšavaju prolaz kamena kroz ureter. Unošenje velikih količina tečnosti (5 i više litara), te obilna dijureza pomažu pokretanje i izbacivanje kamena.

Međutim, u vrijeme najjačih bolova bolesnik treba da prestane da pije, jer time smanjuje količinu urina blokiranog u bubregu. Naprotiv, čim se bol dovoljno smanji, on treba da pije tečnosti koliko više može da bi se povećalo izlučivanje urina i kamen pod pritiskom izbacio iz uretera.

Spuštanje kamena duž uretera mogu pospješiti potresi i mišićna aktivnost, kao npr. hodanje, penjanje uz stepenice, preskakanje užeta, vožnja automobila po neravnom terenu.

Čekati izbacivanje kamenja

Spontano izmokravanje kamena koji je doveo do bubrežne kolike predstavlja najbolje rješenje za bolesnika. Ukoliko ne postoji značajno proširenje unutrašnjeg sistema bubrega iznad kamena i ukoliko nema infekcije mokraćnih puteva, na spontano izbacivanje kamena može se čekati nekoliko nedjelja ili čak više mjeseci. U slučaju da se bolovi obnove, bolesniku se ponovo daju ljekovi za suzbijanje bola i protiv zapaljenja, ali uz striktnu kontrolu od strane ljekara.

Potrebno je obnoviti ultrazvučni pregled bubrega, kao i neka radiološka ispitivanja da bi se potvrdilo odsustvo značajne opstrukcije koja može da dovede do propadanja bubrežnog parenhima. Zahvaljujući ultrazvučnoj dijagnostici koja omogućuje ponavljana ispitivanja bez ikakvih posljedica, danas je moguće čekati spontano izbacivanje kamena mnogo duže nego ranije kada su bile potrebne ponavljane urografije praćene značajnim ozračenjem bolesnika.

Kada je kamen izmokren, neophodno je napraviti radiološko ispitivanje, da se potvrdi njegov nestanak, vidi da li ima preostalih fragmenata ili postoji neki drugi kamen.

Izmokreni kamen se čuva za analize kojima će se ustanoviti njegov sastav.

Indikacije za urgentno liječenje

Kamen koji dovodi do potpunog zastoja urina zahtijeva urološku intervenciju tokom nekoliko dana ili nedjelja, jer će inače dovesti do nepovratnog propadanja bubrežnog parenhima. Opstrukcija predisponira za infekciju urotrakta. Akutna infekcija praćena bolom, povišenom tjelesnom temperaturom i remećenjem opšteg stanja organizma,  takođe zahtijeva hitno liječenje. Prije otpočinjanja liječenja neophodno je uzeti urin i krv za bakteriološki pregled. Daju se moćni baktericidni antibiotici, dovoljno dugo da se suzbije infekcija. Ako uz infekciju postoji izražena urinarna staza, to je indikacija za hitnu urološku intervenciju kojom se uspostavlja slobodan protok urina. Zavisno od prilika, urolog će izvršiti sondiranje sa ciljem da pomjeri kamen, postaviti perkutanu nefrostomu ili primijeniti neki drugi oblik liječenja.

Osoba  na putovanju 

Bubrežni kamen pogađa osobe u najaktivnijem periodu života. Ne mali broj osoba koje imaju kamen obavlja svakodnevne aktivnosti, putuje više stotina ili hiljada kilometara od mjesta stanovanja radi potreba posla ili zbog godišnjeg odmora. Bilo da se putuje automobilom, autobusom ili avionom, zbog mogućnosti pokretanja kamena, potrebno je izvršiti neke mjere  predostrožnosti:

  • Ponijeti jednu količinu ljekova za suzbijanje bola
  • Ponijeti posljednje rentgenske snimke bubrega na kojima se vidi položaj kamena
  • Ne zaboraviti zdravstvenu knjižicu