Krvna grupa B i ishrana

0
15482

 krvna b Krvna grupa B se jos naziva “Nomadskom krvnom grupom jer se pojavila kod nomadskih plemena, kao rezultat spajanja i prilagođavanja prethodnih dveju krvnih grupa, tipa O ili “Lovca” i tipa A “kultivatora”. Zastupljena je u većem broju u istočnom dijelu zemaljske kugle, u Aziji, gdje su se nomadi kretali i živjeli.

Ovu krvnu grupu možemo nazvati srećkovićem među ostalim tipovima, jer može da jede sve po malo, a obdarena je i snažnijim i tolerantnijim imunim sistemom.

Ishrana nomada sadržala je osim mesa i povrće, voće i žitarice koje su nomadi nabavljali od lokalnog stanovništva kroz trampu ili trgovinu, pa se tako njihov digestivni trakt i imuni sistem prilagodio hrani iz svake grupe namirnica. Meso koje je preovladavalo je bilo kozje i ovčije jer su stada oviih zivotinja išla s nomadima, pa je ovčije i kozje meso visoko preporucljivo za B grupu, a odličan je izvor proteina.

Za razliku od ovog mesa, pileće meso je problematično kod ovog tipa jer izaziva aglutinaciju, odnosno sljepljivanje crvenih krvnih zrnaca. To doprinosi smanjenoj oksigenaciji tkiva i potencijalnom stvaranju tromba koji dovode do moždanog i srčanog udara, kojima je tip B više sklon od drugih grupa. Ćureće meso bi bila zdravija alternativa jer ovo meso ne sadrži lektin koji izaziva aglutinaciju. Slično je i sa kokošijim  jajima, ona ne sadrže protein koji izaziva aglutinaciju, te su s toga zdrava za ishranu kod B grupe.

  Svinjsko meso je na listi za izbjegavanje, a teleće meso je prihvatljivo za konzumiranje. Riba je odličan izvor proteina, ali su školjke, škampi i rakovi problematični i ako ste pripadnik B grupe izbjegavajte ih u svojij ishrani.

Od svojih stada nomadi su dobiljali mlijeko koje su fermentacijom pretvarali u jogurt i kefir, te su i danas pripadnicima B grupe fermentisani mliječni proizvodi čuvari zdravlja. To je u suprotnosti sa krvnom grupom O, koja ima netoleranciju na mliječne proizvode, i krvnom grupom A kod koje mlijećni proizvodi stvaraju povećano lučenje sluzi u organima za disanje, te doprinose hroničnim respiratornim problemima i astmi.

Kod žitarica je već potreban veći oprez. Pšenica, raž i kukuruz su problematične žitarice, izazivaju usporavanje metabolizma, gojaznost, povećan holesterol, digestivne probleme i njihova netolerancija u organizmu i problem s metabolisanjem može izazvati upalne procese u organizmu. Nomadi su u svojoj ishrani manje konzumirali žitarice nego recimo A krvna grupa ili kultivatori zemljišta koji su ih uzgajali. S toga se digestivni i imuni sistem nije prilagodio ovoj hrani kod B tipa. Alternativne žitarice su pirinač, spelt i kamut. I danas, ishrana nomadskih plemena obiluje pirinčem, ovčijem mesom i fermentisanim mliječnim proizvodima, kojima je B grupa najprilagođenija.

Kad je povrće u pitanju, paradajz je na listi za izbjegavanje jer njegovi lektini izazivaju iritaciju sluzokože organa za varenje i upalne procese. Samo su O i AB krvna grupa otporni na lektine iz paradajza i mogu ga konzumirati bez posljedica.

Visoko preporučljive namirnice su zeleno, lisnato povrće koje štiti, jača imuni sistem, ubrzava metabolizam i obezbjeđuje kalcijum i magnezijum.

U poredjenju s drugim grupama, B tip ima snažniji imuni sistem i lakse se brani od napadača, ali je sklon česće nego druge krvne grupe stvaranju tromba koji izazivaju moždane i srčane udare. Tip B sklon je takodje autoimunim bolestima, pa tako Lupus i multiplu sklerozu nalazimo česce kod B krvne grupe, kao i sindrom hroničnog zamora.

Moja opservacija je da su pripadnici ove krvne grupe uglavnom uravnoteženi i ljubazni ljudi, možda više od drugih grupa u balansu sa sobom i svijetom oko sebe, fizički dosta otporni na viruse i prehlade, atletski orijentisani, “žilave” fizičke grđje.

Najvise im odgovara kombinacija atletskih vježbi: aerobik, plivanje, vožnja bicikla i metode relaksacije kao sto su joga i meditacija.

 

Piše: Dr Snežana Tomić, homeopat