Posjeta trudnica stomatologu

0
52

Selma Ćorović

Specijalizant dječje i preventivne stomatologije

 

Velika zabluda koju imaju trudnice je da li smiju ići kod zubara, a takođe, veliki  broj stomatologa izbjegava stomatološki tretman trudnice. On treba da bude stručno isplaniran. Česti su slučajevi gdje se tokom trudnoće gube zubi, desni postaju osjetljive, a uz pravilnu oralnu higijenu i preventivu u toku trudnoće mogu se spriječiti posljedice. Stomatolog ima obavezu da tretira trudnice kroz trudničko savjetovalište, dok se terapijske mjere i stomatološki tretman sprovode u redovnoj ordinaciji opšteg stomatologa ili specijaliste stomatologije.

U radu sa trudnicama treba se pridržavati sljedećih osnovnih pravila:

*termin zakazivanja stomatoloških intervencija zavisi od opšteg stanja i navika trudnice. Jutarnje termine nije preporučljivo zakazivati kod trudnica koje imaju simptome hiperemeze. Intervenciju završiti u što kraćem roku.

*izbjegavati ležeći položaj trudnice na stomatološkoj stolici, posebno u trećem trimestru, kako zbog prevencije aspiracije želudačnog sadržaja koji može nastupiti usljed gastričnog refluksa tako i zbog nastanka hipotenzivnog sindroma koji se manifestuje hipotenzijom, mučninom i vrtoglavicom. Idealan položaj na stomatološkoj stolici je lijevi bočni dekubitalni položaj.

*preporuka je da trudnice mokre neposredno prije stomatološkog tretmana, jer u bočnom položaju dolazi do ubrzavanja funkcije njihovih bubrega.

Zadatak stomatologa u prvom trimestru trudnoće je edukacija trudnice o održavanju oralne higijene i kontroli zubnih naslaga. Sprovode se preventivni i profilaktički parodontalni tretmani.

U drugom trimestru trudnoće takođe se daju instrukcije za održavanje oralne higijene, sprovode se svi redovni tretmani (tretman karijesa, endodonski tretman, ekstrakcija zuba).

U trećem trimestru stomatološki zahvati se sprovode u što kraćem roku i posebno se vodi računa o pravilnom postavljanju trudnice na stomatološku stolicu.

Primjena anestezije u trudnoći je indikovana, preporučuje se korišćenje lidokaina s epinefrinom kao prirodnim vazokonstriktorom, a od topikalnih anestetika dozvoljena je primjena lidokaina. Potrebno je kao i kod svake primjene anestetika voditi računa da se anestetik ne aplicira intravaskularno.

Tretmani liječenja karijesa kod trudnica su neophodni i ukoliko se ne primijene preventivne interceptivne mjere dolazi do kavitacije koja progredira i ugrožava pulpu te nastanka  pulpitisa. Ako se ne tretira oboljenje pulpe dolazi do širenja infekcije i komplikacija tipa apscesa i parodontitisa praćenih bolom koji remeti rad i životne aktivnosti pacijenta. Kod liječenja karijesa koriste se restaurativni materijali kako bi se vratila funkcija oboljelog zuba. Nedavne Američke administracije za hranu i ljekove preporučuju primjenu kompozitnih ili glass jonomernih dentalnih ispuna kod trudnica i dojilja umjesto amalgamskih ispuna. Zamjena postojećih amalgamskih ispuna se ne preporučuje. Preporuka je da se kod kompozitnih ispuna ispoštuju pravila aplikacije i polimerizacija kako kod svih pacjenata pa i trudnica, uz dodatnu preporuku da nakon stavljanja ispuna pacjent mućka vodu u trajanju od 30 sekundi i ispljune. Obavezno je poliranje ispuna gumicama za poliranje.

Endodonski tretman kod trudnica se sprovodi kako bi se kontrolisala infekcija. Ne postoji opravdanje da se tretman odlaže do povoljnog perioda, jer može ugroziti zdravlje trudince i fetusa. Prvu pomoć  treba pružiti odmah, a završetak tretmana po ulasku u drugi trimester trudnoće.

Kod trudnica ne postoji kontraindikacija za ultrazvučno uklanjanje tvrdih zubnih naslaga. Primjena antiseptičnih vodica za ispiranje usne šupljine je dozvoljena. Lokalna primjena  fluorisanih preparata u trudnoći prema preporukama Američke akademije za dječju stomatologiju primenjuje se bezalkoholna fluorisana vodica koncentracije od 0,02 do 0,05% hlorheksidina koncentracije 0,12%.

Kao zaključak bih navela da majke nakon rođenja djeteta bivaju okupirane brigom o bebi i samim tim odlagaće posjete stomatologu, pa mogu ugroziti svoje  oralno zdravlje, te je neophodna kako promocija zdravlja tako i aktivnost savjetovališta.