02. februar – Hitne mjere uštede u zdravstvu – Hrvatska

0
278

Novi ministar zdravlja Vili Beroš kaže da će nastojati da intenzivira funkcionalnu integraciju bolnica kako bi se postigle uštede. Najavio je i hitno rješavanje problema prekovremenog rada ljekara i medicinskih sestara.

– Dugovi bolničkog sistema dosegnuli su 9,4 milijarde kuna (milijardu i 260 milijona eura), a bolnice i dalje mjesečno generišu nove milione kuna duga – izjavio ministar Beroš, koji će nastojati ida ntenzivira funkcionalnu integraciju bolnica kako bi se postigle određene uštede.

– Sistem limita i plaćanja po obavljenim dijagnostičko-terapijskim postupcima nije ekonomski potpuno opravdan, jer bolnice kad rade više proizvode i veći gubitak. Možemo ovako ići dalje i praviti se da je sve dobro ali ako takav sistem proizvodi na desetine miliona kuna duga mjesečno, a godišnje se to broji u stotinama miliona, onda je to ozbiljan problem koji traži sistemska rješenja – ocijenio je Beroš, koji je, kao pomoćnik ministra, dosad bio na čelu Uprave za bolničku zaštitu.

– Ne mislim da se u šest mjeseci tu može napraviti radikalni zaokret, ali ću sigurno učiniti sistem transparentnijim, pobrinuti se da svaka kuna iz budžeta ide tamo gdje treba, za zaštitu pacijenata, te nastaviti da radimo na poboljšanju informatičke strukture, da se vidi ko, što i koliko zaista radi – rekao je on za Hinu.

Beroš smatra da je postojeći sistem sa 63 ovako organizirane bolnice previše za Hrvatsku. Naslijeđen je još iz bivše države, napravljen za drugačiju vrstu liječenja, kad se ležalo u bolnici i čekale pretrage.

Beroš najavljuje da će pokušati ponuditi rješenja za gorući problem nedostatka ljekara, poput manjka ginekologa u Zadru, ali i stvoriti pretpostavke za dugoročno rješenje s obzirom da će iz primarne zdravstvene zaštite u idućih nekoliko godina u penziju otići 500 ljekara.

Planira donijeti petogodišnji plan specijalizacija, a treba razmotriti mogućnosti da se one finansiraju iz državnog budžeta, umjesto da ih plaćaju zdravstvene ustanove iz sredstava za pružanje zdravstvene zaštite.

– Pokušaćemo naći rješenje internom preraspodjelom, odnosno iz bolnica povući kadrove koji nedostaju, da rade u popodnevnim satima uz finansijsku naknadu. Pozvaćemo i one koji idu u penziju, a žele da ostanu da rade, ali i lokalna samouprava mora napraviti korake za dodatno privlačenje zdravstvenih radnika – objasnio je Beroš.

Po potrebi posegnuće se i za drugim rješenjima. Jedna je od opcija tražiti ljekare u okruženju, koji bi nakon provjere kvalifikacija bili spremni da rade u Hrvatskoj, prenosi Al Jazeera.