03. februar – Slijedi digitalizacija zdravstva – Srbija

0
401

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je zadovoljna rezultatima digitalizacije za prethodne tri godine i da će se ove godine pažnja posvetiti digitalizaciji zdravstva, prosvjete i socijalnih karata.

Ona je na konferenciji Digitalna saradnja: transformacija vlada rekla da često nije zadovoljna, ali da se u digitalizaciji postiglo više nego što je očekivala jer se krenulo od nule i od evidencija na papiru koje su imale dosta grešaka.

– Pred nama je još mnogo posla, radiće se na digitalizaciji zdravstva, prosvjete i socijalnih karata, kao i izgradnji infrastrukture za internet – rekla je Brnabić.

Objasnila je da se u zdravstvo godišnje ulaže dvije milijarde eura ali da građani ne vide potpune rezultate. Ona je rekla da je u toku izrada zakona o socijalnim kartama i da će digitalizacijom tog sektora bolje fokusirati socijalna pomoć.

Sada oko 30 odsto građana, kako je rekla ima slab internet, a da bi mogli da koriste digitalne usluge državne uprave neophodan je kvalitetan internet pa će se u martu raspisati konkurs za operatere koji će uvesti internet u 600 naselja za 90.000 stanovnika. Cilj je, kako je rekla da u naredne tri godine 100 odsto stanovništva ima pristup internetu, jer sada ga ima samo oko 60 odsto građana.