02. jul – Nova studija otkriva da UV zračenje ipak ubija virus

0
99

Svega 34 minuta sunčeve svjetlosti može deaktivirati do 90% novog soja koronavirusa SARS-CoV-2, navodi se u istraživanju naslovljenom Procjenjena inaktivacija koronavirusa solarnim zračenjem. Autori studije prof. Jose-Luis Sagripanti i prof. C. David Lytle, kažu da povećana doza ultraljubičastog zračenja koja se pojavljuje u podne djeluje kao djelotvorno “virucidno sredstvo” kod novog koronavirusa, prenosi Jerusalem post.

– Ovaj pojam je potpomognut korelacijom koja je pronađena u Brazilu između povećane učestalosti gripe, prema evidencijama o prijemu u bolnice i blokiranog UV zračenja tokom vremena požara i dima – napisali su autori studije.

Nova studija usredsredila se na aspekt prenošenja virusa preko kontaka s površinom na površinu, kao i na to kako će izlaganje suncu djelovati na širenje virusa i prevalenciju virusa u tijelu.

– Poznato je da postoji prenos zaraznih virona udisanjem kontaminiranih aerosola, koje inficirani izdahne, kašlje ili kine, što ostavlja malo vremena i mogućnosti za inaktivaciju virusa, osim ako se virioni ne nasele na nekoj površini – ističu autori.

U studiji, naučnici su uporedili genske UV karakteristike SARS-CoV-2 s drugim koronavirusima i virusnim spojevima koji imaju sličan sastav nukleinske kisjeline.

– Uzimajući u obzir da je SARS-Co V-2 trostruko osjetljiviji na UV od gripe A, sunčevo svjetlo bi trebalo uticati na prenos koronavirusa barem jednako  kao što je prethodno utvrđeno za epidemiju gripe – rekao je prof. Lytle.

– Uloga relativne vlage i temperature (unutar raspona koji se susreću u okolini) za gripu tipa A je ograničena te ako ta paralela važi za SARS-CoV-2 tada bi dejstvo vještačkog i prirodnog UV zračenja na inaktivaciju SARS-CoV-2 trebao biti primijećen – pojasnili su autori.