02. jun – Najezda zmija a nema seruma – BiH

0
232

Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ujeda, iz Zavoda za javno zdravlje Livanjskog kantona pozvali su građane na pojačan oprez kako ih zmija ne bi ugrizla.
Kako je rekla direktorica pomenutog zavoda dr Diana Mamić, za serum protiv zmijskog otrova za sezonu 2017. su još prije 3 mjeseca izvršili narudžbu kod ovlaštenog farmaceutskog distributera i osigurali sredstva za kupovinu.
– Imali smo obećanje da će serumi biti na vrijeme dostavljeni Zavodu za javno zdravstvo Livanjskog kantona, a time i u domove zdravlja, jer je prošlogodišnjim serumima sa 31. majem istekao rok trajanja – kazala je Mamić.
Ona tvrdi da isporuka još nije izvršena s tim da im je dato objašnjenje da je serum uvezen iz inostranstva, te mora proći provjeru kvaliteta kao i dobijanje adekvatnog rješenja od strane Agencije za bezbjednost ljekova da bi se mogao distribuirati u zdravstvene ustanove.
– Svakodnevno smo u kontaktu sa dobavljačem, očekujemo rješenje, ali smo zbog isteka roka seruma koji imamo morali dati saopštenje o mjerama opreza stanovništva našeg kantona jer nam ne preostaje ništa drgo – poručila je Mamić.