02. mart – Otvorena Očna banka na VMA – Srbija

0
294

U okviru obilježavanja Dana Vojnomedicinske akademije (VMA) i 174 godine postojanja te ustanove, otvorena je Očna banka.
Kako je saopšteno, Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je otvaranje Očne banke dokaz ulaganja u Vojsku Srbije, u poboljšanje kvaliteta vojnog zdravstva i ulaganje u kvalitet života svih građana.
– Ovo je dokaz da smo na najvišem naučnom i istraživačkom nivou i da svoja saznanja možemo da podijelimo sa svim građanima ove zemlje.
Na Vojnomedicinskoj akademiji se svake godine izvrši 20.000 hirurških intervencija, 30.000 ljudi ostane ovdje u hospitalizaciji, 500.000 različitih specijalističkih pregleda, tri miliona dijagnostičkih i laboratorijskih procedura – kazao je Vulin.
Govoreći o značaju Očne banke, pukovnik Miroslav Vukosavljević istakao je da je njeno otvaranje zalog za budućnost, ne samo kuće na čijem je čelu, već za cijelo zdravstvo Srbije, a i šire.
– Očna banka je samo početak stvaranja Banke tkiva u kojoj će se osim očnih procedura izvoditi i druge transplantacije – rekao je Vukosavljević i dodao da bi u budućnosti VMA mogla imati Banku kože, banke kostiju, ambionske membrane i druge.
Očna banka sa svim aparatima koštala je oko 13 miliona eura, odnosno koliko i 15 transplantacija rožnjače van zemlje, što znači da je riječ o zanemarljivoj cifri u odnosu na mogućnosti koje Očna banka pruža.
Novootvorena Očna banka baviće se pribavljanjem, čuvanjem, procjenom kvaliteta, obradom i distribucijom djelova oka radi transplantacije onim ljudima kojima je presađivanje tog tkiva jedina šansa da ponovo progledaju.
Otvaranjem operativno funkcionalne očne banke u VMA omogućiće se sprovođenje jasno kontrolisanih i naučno utemeljenih uzimanja rožnjača sa kadavera, priprema, čuvanje istih, kao i transplantacija u cilju liječenja, izlječenja i rehabilitacije vidne funkcije kod pacijenata.