02. novembar – OTVOREN NACIONALNI GAMA CENTAR – SRBIJA

0
397

11Nacionalni gama centar počeo je se radom u Kliničkom centru Srbije, a tim povodom predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar obišli su ovu zdravstvenu ustanovu. Nakon što je Vlada Srbije odvojila blizu 460 miliona dinara, a SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) donirala još oko 120 miliona dinara, početkom ove godine kupljen je gama nož, aparat koji predstavlja zlatni standard u liječenju onkoloških pacijenata i ugovorena je izgradnja Nacionalnog gama centra.

Početkom rada Nacionalnog gama centra i korišćenjem gama noža za najdelikatnije neurohirurške zahvate, građani su dobili priliku da se u Srbiji liječe na najsavremeniji način.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je cilj da Srbija ima najmoderniju medicinsku opremu i da nijedna država u regionu, osim Hrvatske, nema gama nož – aparat za najdelikatnije neurohirurške zahvate, te da će u Srbiju dolaziti i pacijenti iz okruženja, a novac iz zemlje više neće odlaziti u Tursku, gdje su se do sad liječili ti pacijenti.

Navodeći da je projekat izgradnje sa porezom koštao manje od pet miliona eura, Vučić je istakao da će ta investicija biti isplaćena za godinu do godinu i tri mjeseca.