02. oktobar – Srbija i Italija potpisale sporazum o celijakiji – Srbija

0
237

Predstavnici ministarstva zdravlja Srbije i Italije potpisali su u Beogradu Sporazum o celijakiji, prema kojem će ljekari Srbije sarađivati sa kolegama iz Italije i razmjenjivati saznanja i preporuke za dijagnozu i zbrinjavanje pacijenata sa celijakijom.
Sporazum su potpisali državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije, Meho Mahmutović i generalni direktor Direkcije Ministarstva Zdravstva Italije za higijenu i bezbjednost prehrambenih proizvoda i ishranu, Đuzepe Ruoko.
Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco je rekao da je tim sporazumom ojačana saradnja Italije i Srbije u oblasti nauke i naučno-istraživačkog rada, u okviru koje 40 procenata zajedničkih projekata je posvećeno medicini.
Procjenjuje se da svaki stoti građanin Evrope boluje od celijakije, što je čini jednom od najčešćih hroničnih bolesti. Usljed toga što može da se pojavi u svakom uzrastu i starosnoj grupi, sa vrlo ozbiljnom kliničnom slikom i uz mogućnost razvoja teških komplikacija, celijakija se mora aktivno tražiti i dokazivati.
Svi pacijenti sa postavljenom dijagnozom moraju imati poseban režim bezglutenske ishrane i redovne zdravstvene kontrole kroz sva životna doba.
Celijakija je hronična gastroenterološka autoimuna bolest koja nastaje zbog nepodnošljivosti organizma na gluten, bjelančevinu iz pšenice, ječma, raži i zobi. Oboljeli moraju da se pridržavaju striktne dijete, koja je skupa, uz ishranu namirnicama bez glutena.