01. oktobar – Trbušni tifus stigao u Hrvatsku

0
346

U Hrvatskoj se jedna žena liječi u bolnici od trbušnog tifusa koji je dobila kada je u julu bila na Rejnbou festivalu na sjeveru Italije, kazali su u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje. Sumljalo se da je u Hrvatsku došlo troje ljudi sa trbušnim tifusom. Kod dvoje nalazi su negativni, a kod treće osobe bolest je potvrđena.
Hrvatski zavod za javno zdravlje je pozvao sve koji su bili tamo da obrate pažnju na simptome i jave se ljekaru ako imaju zdravstvenih problema.

Šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti zavoda dr Bernard Kaić rekao je da trbušni tifus uzrokuje salmonela i da do pojave prvih simptoma bolesti najčešće prođe od sedam do 14 dana, ali da to može da traje i dva mjeseca.

– Simptomi su atipični za crijevnu bolest. Prvenstveno su to povišena temperatura, glavobolja, slabost, usporen rad srca, povećanje slezine i kašalj. Neki oboljeli imaju i osip. Kasnije se mogu javiti probavni problemi, ali to ne mora biti proliv, nego i zatvor – objasnio je dr Kaić.

Prema njegovim riječima, bolest se pojavljuje kada je na jednom mjestu mnogo ljudi, a higijenski uslovi su veoma loši. Na festivalu Rejnbou nije bilo sanitarnih čvorova sa kanalizacijom, niti tekuće vode.