09. oktobar – Ministar Lončar ne želi elitističke centre u državi – Srbija

0
211

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da mu je cilj da dodatno unaprijedi zdravstvo u Srbiji, ali ne tako što će u sistem uključiti privatnike.
– Zdravstveni sistem će u naredne dvije do tri godine biti najbolji u regionu – rekao je Lončar i naveo da će i niški klinički centar biti gotov do kraja godine, kao i da uskoro počinje najveće sređivanje bolnica u Srbiji u posljednjih pola vijeka.
Prema njegovim riječima, najlakše bi bilo da se u sistem zdravstva uključe privatnici, ali prethodno stvari moraju da se postave na svoje mjesto i da se utvrdi da li Srbija želi da ima privatno ili državno zdravstvo.
Lončar je objasnio da mu je cilj da dodatno unaprijedi državno zdravstvo, da ga odbrani, jer je to jedini način da svi, i oni koji nemaju novac i koji imaju da plate, mogu da se liječe. Svjestan je da će njegov stav kritikovati oni koji su najzainteresovaniji za dio kolača od dve milijarde eura koliko je u zdravstvenoj kasi na godišnjem nivou.
Cilj ministarstva je i da ravnomjerno razvija zdravstvo u cijeloj Srbij, rekao je Lončar i dodao da ne želi elitističke centre u Srbiji.
– Nećemo praviti elitističke centre, hoćemo da ravnomjerno razvijamo zdravstvo u cijeloj Srbiji. To je za pacijente komfornije a i jeftinije. Lakše im je da se liječe u svojoj sredini nego da dolaze u Beograd, da se i oni i rodbina koja ih posjećuje dodatno ne izlažu putnim troškovima.
Najbolji specijalisti iz Beograda ići će u unutrašnjost gdje god treba da pomognu i obuče kadar, a kupićemo i opremu – naglasio je minister Lončar.