03. jul – Sve više nevakcinisane djece – Srbija

0
243

I pored svih prednosti koje donosi moderna medicina, broj protivnika vakcinacije iz godine u godinu raste, pa tako ovaj trend nije zaobišao ni Srbiju. U ovoj godini između pet i šest odsto roditelja je odbilo vakcine.
Epidemija malih boginja koja je skoro zabilježena u Rumuniji odnijela je više od 20 mladih života, a preko pet hiljada je oboljelo pa epidemiolozi i pedijatri upozoravaju na mogućnost pojave epidemije i u Srbiji. Situacija je prijeteća kada se govori o mogućnosti izbijanja epidemije malih boginja, jer veliki broj djece nije primio prvu dozu MMR vakcine (male boginje, zauške, rubeole).
Podaci za prethodnu godinu, koliki je obuhvat imunizacije u Srbiji, tek treba da se obrade, ali se vjeruje da će broj nevakcinisane djece biti veći. Ljekari neće snositi odgovornost ukoliko se djeci koja nikako nisu vakcinisana desi da u nekom periodu odrastanja obole od neke zarazne bolesti.
Prije 50 godina kada nije bilo vakcine od malih boginja, morbila i tuberkuloze, u svijetu je umrlo oko 2,6 miliona djece, odnosno u skoro svakoj porodici umiralo je po jedno dijete. Padom stope vakcinacije ponovo su počele da se pojavljuju neke zarazne bolesti.
Procenat vakcinisane djece trebao bi da bude 95 posto, odnosno da od 100 djece 95 primi vakcinu, što na žalost trenutno nije tako. Stručnjaci u Srbiji upozoravaju da, ukoliko nepovjerenje građana u vakcinaciju ostane ovakvo, male boginje, rubeola i zauške, ponovo prijete da izazovu epidemije.