04. april – Epidemija malih boginja – Rumunija

0
284

Zaboravljene zarazne bolesti, od kojih je nekada u epidemijama umiralo na hiljade ljudi, a koje su bile gotovo iskorijenjene, prijete ponovo da se vrate, jer se posljednjih godina sve manje djece vakciniše.
U epidemiji malih boginja u Rumuniji zaraženo je više od 3.500 ljudi, a umrlo je 17 osoba. Slične epidemije dešavale su se i u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, a u Srbiji su do sada registrovani samo pojedinačni slučajevi. Slična situacija je i sa rubeolom, zauškama, dječijom paralizom, velikim kašljem, tetanusom, velikim boginjama. Te bolesti su bile pred eliminacijom, a neke i iskorijenjene, ali zbog sve manjeg obuhvata vakcinacijom prijete da se vrate u epidemijama.
Svjetska zdravstvena organizacija kaže da bi se zarazne bolesti držale pod kontrolom mora biti vakcinisano minimum 95 odsto djece i da samo toliki obuhvat garantuje da virus neće imati plodno tle da se razvije.
Zarazne bolesti sada traže svoj prostor, a to su ljudi koji nisu vakcinisani i nisu zaštićeni, te se u zemljama koje nemaju dobar obuhvat vakcinacijom već javljaju epidemije. Epidemiolozi i virusolozi upozoravaju da neke zarazne bolesti, kojih zahvaljujući vakcinaciji nije bilo posljednjih decenija, kada bi se pojavile mnogi ljekari ne bi znali da ih prepoznaju jer ih nikada nisu vidjeli u praksi.
Vakcinacija je prije svega mjera kojom se štiti pojedinac koji se vakciniše, ali se na taj način jača i kolektivni imunitet – upozorili sui z SZO.