04. jun – Borba protiv pretilosti – Velika Britanija

0
241

Britanska vlada radi na strategiji borbe protiv pretilosti djece jer je u Velikoj Britaniji, u prosjeku, jedno od petero djece u dobi od 10 i 11 godina pretilo.

Većini djece najprivlačniji i najslađi dio u samoposlugama su police smještene ispred blagajni jer se na njima nalaze čokoladice, bomboni i žvakaće gume. To su ujendo mjesta najvećih iskušenja za roditelje. Šareni slatkiši, strateški lukavo postavljeni, su upravo na tom mjestu gdje se red kupaca uglavnom sporo pomjera. Britanska vlada razmatra uvođenje zabrane prodaje slatkiša na policama ispred blagajni. To je tek jedna od mjera koju britanska vlada namjerava ugraditi u strategiju borbe protiv pretilosti djece. Počev od 2020. godine, Velika Britanija namjerava zabraniti i reklamiranje proizvoda sa visokim udjelom šećera i soli (slatkiši, grickalice…) u televizijskim programima prije 21 sat. U tim reklamama ne bi se smjele pojavljivati poznate osobe niti junaci iz animiranih filmova. Takođe planiraju uvesti i zakonsku odredbu kojom bi bila zabranjena prodaja takvih proizvoda u aranžmanu jedan platiš, drugi dobiješ gratis.

Sličnu strategiju sproveli su još početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća u najvećoj kanadskoj provinciji Kvebek, gdje je tada bilo zabranjeno reklamiranje brze hrane namijenjene djeci mlađoj od 13 godina u štampanim i elektronskim medijima. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je ta mjera rezultirala 13-postotnim smanjenjem konzumacije fast fooda. Na sličan način oglašavanje bezvrijednih namirnica zabranili su i Čile, Island, Irska i Meksiko.
Ovog proljeća nekoliko velikih lanaca supermarketa u Velikoj Britaniji najavilo je da će prestati prodavati energetske napitke sa udjelom kofeina većim od 150 miligrama po litri djeci mlađoj od 16 godina.