04. jun – Predsjednik Miloš Zeman je posljednji zaštićeni pušač – Češka

0
268

Novi zakon o zabrani pušenja u Češkoj protjerao je od 31. maja pušače iz svih zatvorenih prostorija, pod prijetnjom kazne od 200 eura ako zapale cigaretu u restoranu ili baru, osim jednog, posljednjeg zaštićenog pušača u Češkoj – predsjednika Miloša Zemana. Zemanu je čak armija dala izuzetak i dozvolu da puši u vladinim avionima.
– Na predsjednika republike koji je istovremeno vrhovni komandant oružanih snaga te zabrane se ne odnose – objasnio je portparol češke armije Jan Šulc.
Ministar odbrane, Martin Stropnjicki, odbio je da komentariše čime je vrhovni komandant takvu privilegiju zaslužio, osim što je strastveni pušač, bez nikotina ne može i a pošto se ne obazire na zakone i zabrane ni u zemlji ni u inostranstvu nije jasno kako bi ga piloti spriječili da puši.
Predsjednička kancelarija morala je 2014. godine da plati britanskom hotelu u kome je Zeman boravio tokom samita NATO vanredni račun od 1.990 funti za čišćenja i uklanjanje smrada duvanskog dima iz hotelske sobe u kojoj je češki predsjednik pušio iako je hotel nepušački.
Iste godine, na društvenim mrežama se pojavila slika predsjednika Zemana kako puši u vozu punom ljudi iako u vozovima i sredstvima javnog prevoza apsolutna zabrana pušenja važi još od 2006. godine. Češka željeznica morala je da se pravda zašto je predsjedniku, kao jedinom zaštićenom pušaču izašla u susret.