05. februar – Raskid sporazuma sa Njemcima neće spriječiti odlazak zdravstvenih radnika – Srbija

0
244

Da bi se medicinski kadar zadržao u Srbiji, potrebno je dodatno povećanje plata i obezbjeđenje boljih uslova rada, smatra Zoran Savić, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Svi konkursi Nacionalne službe za zapošljavanje za odlazak medicinskih sestara i tehničara na rad u Njemačku su obustavljeni. Tako tvrdi Zoran Đorđević, ministar za rad i zapošljavanje, koji je prije nekoliko dana obznanio da će, poslije šest godina postojanja programa GIZ Tripl vin Srbija, od sljedeće godine biti i formalno sagledano raskidanje Sporazuma o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih radnika sa Njemačkom. Dok država time očito šalje nedvosmislenu poruku da će takav potez umanjiti odlazak radnika iz zemlje, a treba naglasiti da na taj način, pod okriljem države, iz Srbije godišnje ode tek stotinak medicinskih radnika, mišljenje javnosti i stručnjaka na ovu temu izuzetno je podijeljeno. Građani uglavnom smatraju da će medicinari prestati da odlaze tek kada u Srbiji plate budu kao u Njemačkoj, a ima i onih koji raskid ugovora sa Njemcima vide kao potez zbog kojeg se zemlja bespotrebno bruka. Za mnoge je ovo čisto propagandni potez vlasti, dok ima i onih koji žele da znaju da li će neko da odgovara za dosadašnje isporučivanje stručnjaka u svijet, piše Politika.

Za poslednje četiri godine, prema podacima Fiskalnog savjeta, otišlo je 6.000 zdravstvenih radnika, većina su sestre i tehničari, manje ljekari.

Zoran Savić, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, smatra da odlukom o obustavljanju odlaska medicinskih sestara u Njemačku neće biti zaustavljen odlazak radnika iz zemlje, ali je ocjenjuje kao sasvim dobru. Podsjeća da, iako posredstvom NSZ-a iz Srbije godišnje ode 110 sestara, najveći broj njih ne ide preko te službe, već samostalno ili preko agencija za zapošljavanje.

Da bi se medicinski kadar zadržao potrebno je dodatno povećanje plata i obezbjeđenje boljih uslova rada – naglašava Savić, podsećajući da je u Srbiji prosječna plata ljekara opšte prakse 76.000 dinara, specijaliste do 95.000 dinara, dok medicinske sestre zarađuju od 45.000 do 56.000 dinara.