04. februar – Ugrožena zaštita pacijenata – Hrvatska

0
243

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) i niz sestrinskih udruženja upozorile su da je u proteklih šest godina skoro 2500 medicinskih sestara i tehničara zatražilo potvrde za odlazak na rad u inostranstvo i pozvale nadležne da preduzmu konkretne mjere protiv odliva kadrova.

– Upozoravamo Vladu, Ministarstvo zdravlja i javnost da je zbog odlaska u inostranstvo ili penziju sve veći nedostatak medicinskih sestara u sistemu, što dovodi u pitanje osiguravanje izvrsnosti u zaštiti za pacijente – poručeno je u proglasu sestrinstva 2020. HKMS-a, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i Samostalnog sindikata zdravstva i 16 sestrinskih udruženja.

Više od pola decenije zdravstvena administracija sistemacki ignoriše ključne probleme sestrinstva i nije učinila ništa za unaprjeđenje statusa medicinskih sestara i tehničara, niti za dobrobit profesije, istakli su. Od Vlade i novoimenovanog ministra zdravstva traže da odmah krenu u rješavanje ključnih problema sestrinstva.

– U Hrvatskoj je na dan potpisivanja proglasa licencirano 41.332 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, od čega je 26 posto prvostupnika sestrinstva s diplomom univerzitetskih ili stručnih studija, a četiri posto ima završene stručne ili univerzitetske diplomske studije i postdiplomske (doktorske) studije – naglašava se u saopštenju.

Podsjećajući da je 2020. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila godinom medicinskih sestara, zatražili su izmjene Zakona o sestrinstvu, donošenje Strategije razvoja sestrinstva 2030., usklađivanje sistematizacija radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama s važećim Pravilnikom i definiranje prava medicinskih sestara na beneficirani radni staž.